728 x 90

گفت و گو با بهرام عظیمی درباره کارتون و کرونا

گفت و گو با بهرام عظیمی درباره کارتون و کرونا
گفت و گو با بهرام عظیمی درباره کارتون و کرونا

بهرام عظیمی، کارتونیست و انیمیشن‌ساز پیشکسوت کشور، دربرگیری موضوع کرونا را جهانی عنوان کرد و گفت: نشانه‌های بصری آثار هنری مرتبط با کرونا برای تمام مردم جهان صرف نظر از جغرافیا قابل خوانش است و می‌تواند بستر گفت‌وگو میان هنرمندان و مخاطبان جهان را فراهم کند.

به گزارش سایت ایران کارتون ، بهرام عظیمی کارگردان و انیمیشن‌ساز ایرانی در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به فعالیت کارتونیست‌ها در روزهای قرنطینه و شیوع  ویروس کرونا گفت: تقریبا در این یک ماه اخیر که کشور با مشکلات ویروس کرونا درگیر شد شاهد این هستیم که فضای هنرهای تجسمی به ویژه کاریکاتور یا کارتون خیلی مورد توجه مخاطبان قرار گرفت و به عبارتی به زبانی برای اطلاع رسانی و قدردانی تبدیل شده است و کاریکاتوریست ها به صورت خودجوش شروع به فعالیت در صفحات شخصی خود کردند.

وی در تشریح آثار تولید شده در روزهای اخیر گفت: این آثار معمولا توسط هنرمندان با ۲ رویکرد تولید شدند که در برخی آثار به صورت مستقیم به ویروس کرونا اشاره داشتند و طنز را دستمایه این آثار قرار دادند و در آثار دیگر هنرمند به دنبال انتقال پیام هایی در رابطه با تاثیر جامعه درمانی کشور همچون پرستاران و پزشکان در این شرایط بحرانی بودند و به عبارتی محتوای آثار به  قدردانی و اطلاع رسانی اختصاص داشت که چگونه این افراد در مکان های پرخطر به دور از خانواده در حال خدمت به کشور خود هستند.

عظیمی سهل الوصول بودن این هنر را امکانی در سراسر جهان عنوان کرد که در این شرایط توانست بیشترین تولید و اثرگذاری را داشته باشد درحالی هنرهایی همچون سینما، تئاتر، موسیقی و شعر قادر نبودند به سرعت تولیداتی با مضمون ویروس ارائه دهند و همین تمایز باعث شد که کارتون در میان هنرهای دیگر بیشترین سهم را داشته باشد.

وی که درحال حاضر داوری مسابقه بین المللی کارتون «ما کرونا را شکست می دهیم» را نیز برعهده دارد بر کیفیت بالای آثار ارسالی به این رویداد تاکید کرد و گفت: این رویداد ثابت کرد که هیچ هنری همچون کارتون نمی تواند پس از گذشت ۱۰ روز از انتشار فراخوان بین المللی، این حجم آثار خوب را دریافت کند. به‌طوریکه که در انتخاب آثار این رویداد به سختی می توانستیم کاری را کنار بگذاریم.

این هنرمند پیشکسوت عرصه هنرهای تجسمی و نمایش دربرگیری موضوع کرونا را جهانی عنوان کرد و گفت: کرونا به عنوان بحرانی که تمامی مردم جهان را با خود درگیر کرده است به یک تجربه جمعی در عینیت بدل شده است که نشانه های بصری آن در آثار هنری برای تمام مردم جهان قابل خوانش است و همین امر مهمترین ویژگی آثار مرتبط با کرونا است که محدود به یک جغرافیا نیست و می تواند بستر گفتگو میان هنرمندان و مخاطبان جهان را فراهم کند.برای مثال تصویر چهره پرستاری که ماسک، رد زخمی را بر روی پوست صورتش برجای گذاشته برای همه معنای ایثار و از خودگذشتگی است.

 پشتکار و عشق مهم‌ترین ویژگی کارتونیست

عظیمی پشتکار و عشق را مهمترین ویژگی کارتونیست های موفق دانست و گفت: اگر کسی درکارش این ویژگی ها را داشته باشد بدون شک آثارش مورد توجه قرار می گیرد و می تواند مسیر پیشرفت را هموار کند و اگر خوب کار کند، قلم شیرین داشته باشد و موضوعات به روز را شناسایی کند بدون شک مردم با آثارش ارتباط برقرار می کنند و مشهور خواهند شد.

تفاوتی میان نسل جدید و قدیم در هنر وجود ندارد در هر دوره ای هنرمندان خوب، متوسط و ضعیف داشته ایم. همیشه افرادی خوب کار می کردن و برخی هم با هیاهو به دنبال این بودند که فضا را شلوغ کنند. اگر اثر خوب خلق کنید مخاطب خود را خواهید داشت و اینکه دایم گلایه کنید «کارم خوب است اما من را تحویل نمی گیرند و به من جایزه نمی دهند» شما را به جایی نخواهد رساند.

 مدیران رسانه ها از کاریکاتور می‌ترسند

این مدرس دانشگاه با انتقاد از مواجهه مدیران رسانه ها با هنر کاریکاتور در مطبوعات گفت: بسیاری از دبیران، سردبیران و مدیران مسئول فهم و شناختی از این هنر ندارند و برخی دیگر به دلیل رویکرد انتقادی این هنر می ترسند که برایشان دردسرساز شود؛ همین دلایل سبب شده است که این هنر در مطبوعات رو به انزوا رود و همین نبود حمایت سبب شده است که اکثر هنرمندان ترجیح دهند به صورت مستقل آثارشان را در صفحات شخصی در شبکه های اجتماعی ارائه کنند. من شخصا برای مطالعه اخبار، دیگر رسانه های سنتی را دنبال نمی کنم و با وب گردی در رسانه های مجازی اطلاعات خود را دریافت می کنم.

این هنرمند پیشکسوت با تشریح شیوه های ارائه آثار اظهار کرد: درحال حاضر صفحه های شخصی هنرمندان امکان های جدیدی برای ارتباط با مخاطبان فراهم کرده استکه سبب شده است مردم با این هنر عامه فهم ارتباط بیشتری برقرار کنند. من شاگردان متعددی دارم که در حال حاضر هزاران نفر دنبال کننده در فضاهای مجازی دارند و از این بستر در راستای فروش آثارشان نیز بهره می برند.

فضای مجازی سبب شده است که کارتونیست ها دیگر منت مطبوعات را نکشند و به عبارتی دیگر مهم نیست اگر روزنامه ای آثار آنها را چاپ نمی کند.

وی گفت: برخی گالری ها نیز به دنبال نمایش آثار افراد معروف در فضای نمایشگاهی خود هستند که برای مثال اگر یک بازیگر درجه سه هم باشید نمایشگاه نقاشی برایتان برگزار می کنند ولی از فارغ التحصیل آکادمیک هنر نمونه کار می خواهند که شاید یک یا دو اثر را برای نمایش آن هم برای ۲ سال بعد انتخاب کنند، اما اکنون صفحه شخصی افراد چندین برابر گالری ها بازدید کننده دارند که این امر فصل جدیدی را در ارائه آثار هنری رقم زده است.

این کارتونیست پیشکسوت دنبال‌کنندگان هنرمندان تجسمی را در صفحات مجازی مهم ارزیابی کرد و افزود: هنرمندان هنرهای تجسمی همچون فلان خواننده نیستندکه با رفتارهای مبتذل دنبال کنندگان زیادی به دست آورند چون در خوشبینانه ترین حالت ممکن تعداد معدودی حاضر به تماشای آثارشان در یک نمایشگاه هستند و مخاطب خاص خود را دارند. به‌عنوان مثال، هنرمند معرق کاری که افراد زیادی را به سوی خود و هنرش جذب می‌کند، توانایی هنری خود را نشان می‌دهد.

 عظیمی در پایان درباره جدیدترین فعالیت هنری خود گفت: به صورت گروهی در حال بازنویسی فیلمنامه‌ای با نام «پسری با ابروهای ضخیم» هستیم. این یک اثر سینمایی است که نویسندگی و کارگردانی آن را نیز بر عهده دارم.

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر