728 x 90

گفتگوی اختصاصی با سعید شمس

گفتگوی اختصاصی با سعید شمس
گفتگوی اختصاصی با سعید شمس

سعیدشمس متولد مرداد 1368و از سال 1385 وارد عرصه طراحی گرافیک شد و در یک شرکت تبلیغاتی شروع به کارکرد. علاقه او به طراحی و نقاشی باعث شد که به طور جدی آن را دنبال  و وارد این عرصه شود.درسال 1390 مدرک کاردانی انیمیشن را از دانشگاه دریافت کرد و سپس کارخود را درانتشارات، مطبوعات، پروژه های ساخت انیمیشن و هنرکاریکاتورادامه داد.او دراین سال ها درجشنواره های داخلی و خارجی کاریکاتورشرکت داشته و برنده جوایزی نیز شده است.با وی گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید:

 

چه طورشد که کاریکاتوریست شدید ؟

ورود من درعرصه هنربا نقاشی رنگ روغن آغازشد، وقتی وارد دانشگاه شدم کارهایی مثل تصویرسازی و طراحی کاراکتر را بیشتر انجام می دادم، همیشه کاریکاتور را دوست داشتم و کنارکارهای دیگر درحال تمرین و کار کردن آن بودم، رفته رفته علاقه ام به کاریکاتور بیشترشد و آن را جدی تر دنبال کردم و وقت بیشتری را برای این بخش از هنر گذاشتم.

اولین کارتونی که کارکردید چه بود؟ یادتان هست؟

فکر می کنم ، اولین کارتون را درجشنواره ای کار کردم که مربوط به شرکت ملی گاز بود.

اولین اثری که ازشما منتشرشد کی بود و کجا منتشرشد؟

یک پروژه موشن کمیک بود که درسال 88 13یا 89 13ازتلویزیون پخش شد.

آرزوی کودکی تان چه بود ؟

مثل بیشتربچه های هم سن و سال خودم آرزو داشتم خلبان بشوم.

اکنون چه آرزویی دارید ؟

آرزو دارم هنرمندی ماندگارباشم.

اولین جایزه شما چه بود؟

اولین جایزه را درجشنواره بین المللی کارتون و کاریکاتور«پایان یک داعش» گرفتم که مقام سوم بود.

آخرین جایزه شما چه بود؟

آخرین جایزه ام، جایزه ویژه جشنواره بین المللی ترامپیسم 2 بود.

آخرین کاری که دست گرفته اید چیست ؟

مجموعه کاریکاتورهایی ازدانشمندان جهان است که درحال حاضر برای یک نشریه آموزشی کارمی کنم.

به شکل دیجیتال کارمی کنید یا دستی؟

پروژه ها را به صورت دیجیتال کارمی کنم اما گاهی اوقات برای خودم و رفع دلتنگی مشغول به طراحی  و همچنین نقاشی رنگ روغن می شوم.

ازچه ابزار و نرم افزاری استفاده می کنید؟

بیشتر از نرم افزارهای فتوشاپ و پینتر استفاده می کنم.

عنصرمحوری ، که درخلق اثرهنری تان بیشترروی آن تاکید دارید چیست ؟

سعی می کنم اغراق درست و بجا را درکارهام لحاظ کنم، جدا از بحث ایده و حرف هایی که یک کاریکاتور می تواند برای گفتن داشته باشد، مهمترین مباحثی که درکاریکاتور چهره وجود دارد، شباهت، اغراق درست و معرفی حالات درونی و بیرونی یک شخصیت هست که همیشه سعی می کنم این کار را درست انجام بدهم.

ارتباط با مخاطب، جدای از ارزش های هنری، چقدربرای تان اهمیت دارد؟

خوب این مخاطب است که به یک هنرمند انگیزه و انرژی ماندن و کار کردن می دهد.همیشه تلاش می کنم طوری کارکنم که کارهایم مخاطب داشته باشد و نظرآنها را به کارهایم جلب کنم.

به ماندگاری اثربیشتراهمیت می دهید یا به گستره مخاطب آن ؟

اگریک اثرمورد توجه مخاطب قراربگیرد، طبیعی است که ماندگارخواهد شد. بنابراین، توجه مخاطب به اثر برای من اهمیت زیادی دارد.

آیا کاریکاتور و کارتون را می توان آموزش داد؟

بله ، چرا که نه !

ایده کاریکاتور یا کارتون چه طور؟

ایده را هم می توان آموزش داد اما بخش زیادی از آن بستگی به خود فرد دارد.اینکه چطورنگاه می کند و چطورفکر می کند. در واقع با آموزش می توان همه اینها را تقویت کرد.

آموزش کارتون یا کاریکاتور دیده اید؟

اینکه درکلاس خاصی از کاریکاتورشرکت کنم خیر اما تلاشم این بوده که ازبزرگان این عرصه یاد بگیرم و همواره کارهای شان را نگاه کرده ام. مصاحبه ها و توصیه های آنها را هم خوانده ام و درکل، سعی کردم همیشه در حال آموزش دیدن باشم.

بیشترایده برای تان مهم است یا تکنیک؟

هردو بسیارمهم است و تعیین کننده هستند.

شکل گیری ایده درکارشماچگونه اتفاق می افتد ؟

زمانی که قراراست کاری را شروع کنم، فکرکردن در مورد ایده همه جا همراهم است و راجع به موضوع یا فرد مورد نظرنیز مطالعه و تحقیق می کنم.

روندانتخاب تکنیک و شیوه اجرا بعد ازشکل گیری ایده درکارشما چگونه اتفاق می افتد؟

اتودهای زیادی به صورت دستی و اسکچ می زنم، بعد با نرم افزار به صورت سریع تست رنگ را انجام می دهم و درمیان چند نمونه انجام شده بهترین را انتخاب و آن را اجرای نهایی می کنم.

ویژگی اصلی یا نقطه عطف آثارشما ازلحاظ فرم و اجرا و محتوا چیست ؟

اغراق و جزئیات درچهره را بیشترمد نظرقرارمی دهم. ضمن اینکه سعی دارم محتوای کار به قدری پیچیده و سنگین نباشد که مفهوم اثر را به سختی انتقال بدهد.

به طورمعمول چه قدر روی یک اثرکارمی کنید؟

بیشتر به این بستگی دارد که چه قدر وقت برای کار دارم. معمولا اگر فرصت به اندازه کافی باشد یک هفته تا ده روز.

فرم پیچیده یا ساده ، به پیچیدگی و ساده بودن ایده هم ارتباط دارد ؟

این دو ارتباطی با یکدیگر ندارند و ممکن است یک ایده بسیارپیچیده باشد اما لازم باشد آن را با نهایت سادگی اجرا کرد و بر عکس. من معمولا روی جزئیات کارمی کنم حتی اگرایده آن قدرهم پیچیده نباشد.

دریافت جوایز و حضوردرجشنوارهای داخلی و بین المللی، چقدردرارتقاء و توسعه و بازده هنری کارتان مؤثراست ؟

خیلی زیاد؛ به دلیل اینکه تشویق می شوم و انرژی می گیرم و با دوستان و بزرگان در زمینه کاریکاتورهم معاشرت می کنم و همه اینها به صورت محسوس درکار و خلق اثر، تاثیر مثبت دارد.

جدای ازبحث فرم و اجرا و تکنیک ، کاریکاتور و کارتون و انیمیشن برای شما چه کارکردی دارد و با چه رویکردی به سو ژه ها می پردازید  ؟

این موضوع بیشتر به جشنواره یا پروژه مورد نظربستگی دارد.اینکه در شرایط مختلف متغیراست اما درکل، همیشه این را درنظردارم که ازکار احساس رضایت داشته باشم، کاری را کوچک نبینم و درهرشرایط با تمام توان کارکنم.

به نظرشما اثرهنری چقدرباید متکی به فرم و ایده باشد و چقدردرخدمت ارائه محتوا ؟

فرم و ایده یا محتوا همگی مهم هستند و مانند قطعات پازل با قرارگرفتن درکنارهم می توانند یکدیگر را کامل کنند، اثری که همه این فاکتورها را داشته باشد، قطعا اثری شایسته و ماندگارخواهد بود.

 آیا قائل به ارجحیت و اهمیت یکی ازاین بحث ها بردیگری هستید ؟

اثری که قراراست حرفی بیان کند و ماندگار باشد خیر، همه فاکتورها به نظرم مهم هستند، اما گاهی اوقات هم کاری انجام می شود که صرفا جنبه طنز یا زیبایی بصری دارد که دراین صورت، می توان ارجحیت قائل شد.

چه روابط  و مناسباتی میان فرم و محتوا ازلحاظ همنشینی درکارتان لحاظ می کنید ؟

فرم و محتوا با یکدیگر ارتباط دارند به طوری که اگرمحتوا برای خود هنرمند قابل درک باشد و ازمحتوای اثرشناخت داشته باشد، می تواند فرم را با محتوا همسو  کند و به این ترتیب، بیننده را نیزبه همراه داشته باشد.

به چه هنری غیرازحوزه کارتون و کاریکاتور و درکل هنرهای تجسمی علاقمندید؟ آیا تجربه هایی غیرازاین عرصه ها داشته یا دارید ؟

به موسیقی و نواختن سازعلاقمند هستم اما هیچگاه فرصتی پیش نیامده که به سراغش بروم و کارکنم.

چه قدر وجه رسانه ای برای کارتون وکاریکاتورقائل هستید ؟

بسیار زیاد، رسانه درهنرکارتون و کاریکاتورنقش بسیارمهمی دارد. خوب من هم سعی کردم که دراین فضا باشم و ازاین طریق کارهایم را به نمایش بگذارم.

به نظرشما چه کارباید کرد که خصلت اثرهنری مغلوب وجه رسانه ای و رسالت پیام رسانی آن نشود ؟

برای هنرمندی که از کار هنر هزینه زندگی را تأمین می کند، بسیارسخت است که مغلوب وجه رسانه ای و رسالت پیام رسانی یک اثرنشود، به دلیل اینکه گاهی اوقات کارهایی سفارش می شود که درون مایه ی خوبی ندارند، حال این هنرمند است که باید تصمیم بگیرد که کار را انجام بدهد یا نه ؟ به شخصه معتقدم که نباید کاری را بپذیریم که به آن احساس خوبی نداریم.

کارتون وکاریکاتور را چقدر درگرو مسائل روزمره می دانید وچقدرمستقل ازاین مسائل ؟

کارتون که قطعا ارتباط مستقیم با مسائل روزمره دارد و تمام ایده هایی که برای کارتون وجود دارد و کار می شود برمبنای مسائل روزمره هستند و از دل اجتماع بیرون می آیند. دربحث کاریکاتورچهره هم ، بی ربط نیست. به هرحال برای کار کردن چهره یک فرد گاهی لازم است  که خصوصیات درونی او را نشان داد که همین خصوصیات،  نشأت گرفته از مسائل اجتماعی و روزمره است.

ویژگی اصلی نگاه کارتونیست و کاریکاتوریست به مسائلی که درکارش به آنها می پردازد، باید منعطف به چه نوع برخوردی باشد ؟

کاریکاتور، یک ابزارفرهنگی است و به دنظرم مهمترین موضوع دراین امر، این است که هنرمند دراثرش حقیقت را بگوید و صادق و شفاف باشد.

آیا کارتونیست و کاریکاتوریست ها مسائل تلخ را با جوهر طنزهنرشان تلطیف می کنند یا آن را مضحک جلوه می دهند ؟ خود شما بیشتر چه نوع رویکردی از این لحاظ دارید ؟

کاریکاتورباید هوشمندانه و منطقی باشد که این بستگی به نگاه هنرمند دارد. بعضی کاریکاتورها صرفا جنبه طنزدارند اما بعضی دیگر، با وجود اغراق و داشتن طنزمفاهیم، پیام های مهمی را در دل خود جای داده اند. من سعی می کنم که درکارهایم، ضمن اغراق آمی بودن و داشتن طنز ، پیام را بصورت کوتاه، راحت و با صداقت به مخاطب انتقال بدهم.

بهترین کاریکاتوریست خارجی ازنظرشما کیست؟

سباستین کروگر ازآلمان

از کار کدام هنرمند ایرانی خوش تان میآید؟

استادحسین صافی

به نظرشما کارتون وکاریکاتور با سینما و عکاسی ، که متریال اصلی شان تصویراست و وجه بصری ماهیت اصلی شان است ، کجا به هم می پیوندند و یا نقطه تلاقی شان کجاست ؟

درکل، نقاشی بر پیدایش سینما و پیشرفت آن تاثیر زیادی داشته مانند کارتون و کمیک هایی که یک داستان را روایت می کنند، همچنان در سینما مواردی از مباحث نقاشی چون نور، پرسپکتیو و طراحی صحنه بی شباهت با نقاشی نیست، در عکاسی هم به همین شکل، ضمن اینکه امروزه عکاسی کمک بسیار زیادی به نقاشان یا کاریکاتوریست ها کرده تا با ثبت عکس مجبورنباشند از روی مدل زنده کار کنند.

نقطه تلقی کارتون و کاریکاتور با دیگرهنرهای تجسمی کجاست و چه وجه تمایزهایی با هم دارند؟

کارتون و کاریکاتور، هنرهای زیادی را دردل خود جای داده اند به طوری که یک کاریکاتوریست باید هنرهای نقاشی، طراحی، رنگ شناسی و حتی انیمیشن را بخوبی بشناسد تا بتواند یک اثر زنده و تاثیرگذارخلق کند.

آیا مبنا و ماهیت انیمیشن برکارتون و کاریکاتوراست یا غیراز این ، جوهردیگری دارد ، و چه روابط و مناسباتی باید انیمیشن دارند ویا باید داشته باشند؟

در واقع کارتون و کاریکاتور،تاثیر زیادی درتکامل انیمیشن داشته اند؛ ترکیب بندی، نورپردازی و اغراق هایی که درکارتون و کاریکاتور می بینیم را می توان درانیمیشن هم احساس یا بوضوح دید. به عبارتی، اغراق و فانتزی یکی ازمهمترین مسائل درشباهت بین انیمیشن و کاریکاتوریا کارتون است.

بهترین فیلمی که دیده اید؟

« مسیرسبز» ساخته « فرانک دارابونت »

بهترین بازیگرایرانی و خارجی موردنظرشما چه کسانی هستند ؟

استاد «عزت االله انتظامی» و «تام هنکس»

به نظر شما بهترین کتابی که خوانده اید چه بود؟

هنرشفاف اندیشیدن

با کدام یک ازهنرمندان ایرانی بیشتردرارتباط هستید؟

با اکثرکاریکاتوریست ها درارتباط هستم ؛ البته بیشتر درفضای مجازی.

نظرشما درباره سایت ایران کارتون چیست؟

بدون تعارف، سایت ایران کارتون یک سایت بشدت جامع، قوی و حرفه ای است.

اگرصحبت خاصی دارید بفرمائید؟

خیلی ممنونم ازسایت ایران کارتون و همه دوستانی که برای هنر بخصوص هنرکارتون و کاریکاتورکشور زحمت می کشند. امیدوارم روز به روزهنرمندان ایرانی دراین زمینه پیشرفت کنند و در عرصه های بین المللی  هم بدرخشند.

ما هم تشکرمی کینم از وقتی که دراختیار ما گذاشتید !

نمونه آثار :

 

 

 

 

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر