امیرعباس تبریزی، کارتونیست، گرافیست و تصویرساز، متولد 1363 تهران و فارغ التحصیل رشته گرافیک از هنرستان هنرهای تجسمی و فوق دیپلم گرافیک از دانشگاه آزاد است. وی ازسال 1378، شروع به فعالیت حرفه ای در حوزه کاریکاتور کرد و آثارش را در دوسالانه های کاریکاتورایران شرکت داد. تبریزی حضورهای متعددی در نمایشگاهها و جشنواره های این عرصه داشته که از جمله می توان به شرکت در نمایشگاه کاریکاتور تایجون 1381، نمایشگاه بزرگداشت ممیز در نگارخانه تهران 1383، نمایشگاه گروهی کاریکاتور با حضور استاد کامبیز درمبخش در خانه کاریکاتور ایران 1384، نمایشگاه کاریکاتور هند با موضوع تبعیض 1385، نمایشگاه افسردگی عمیق (کانسپت) گالری آبتین 1385، شرکت در نمایشگاه کاریکاتور یونان ، جشنواره مطبوعات در حوزه شهری 1385، جشنواره تصویر سال (به یاد ممیز)1385 و جشنواره مقاومت 1385 اشاره کرد.
وی در زمینه کاریکاتور همکاری گسترده ای هم با روزنامه ها و نشریات داشته که ازجمله می توان به همکاری با روزنامه های:عصر آزادگان، بیان،حیات نو، توسعه، صبح امروز، آفتاب امروز،جوانوآفتاب یزد اشاره کرد > تبریزی مدیریت هنری ماهنامه هنر هفتم وهمکاری در زمینه کاریکاتور با مجله کیهان کاریکاتور و خانه کاریکاتور ایران از دیگر سوابق این هنرمند است.
تبریزی از جمله کارتونیست هایی است که روی موضوعاتی محیط زیستی و شهری خیلی زوم کرده و آثار متعددی از او در این زمینه منتشر شده است. با وی در خصوص فعالیت های اخیرش و مباحث مربوط به کارتون و کاریکاتور از جمله کارتون مطبوعاتی گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید:
این روزها مشغول چه فعالیت هایی هستی ؟
برای روزنامه ایران قلم میزنم و بیشتر به مطالعه و بررسی در حوزه معماری و دکوراسیون داخلی مشغول هستم.
آخرین جایزه ای که گرفتید چه بود ؟
خیلی اهل جشنواره نیستم و اگر هم جایزهای بوده مربوط به دورانی است که در حوزه رسانه جشنوارهای بوده و من رتبههایی کسب کردهام.
یکی از وجوه ممتاز کار شما ، کار در مطبوعات است ، با توجه به تجربیات و سوابق تان دراین عرصه ، چه ارزیابی از وضعیت امروز کارتون و کاریکاتور مطبوعات از لحاظ کیفیت و کمیت دارید؟
هرچند که ارزیابی وضعیت کارتون در حوزه رسانه، رسالت اساتید و بزرگان است اما به نظر بنده کمتر شاهد آثار فاخری در این حوزه هستیم.
وضعیت کارتون مطبوعات و مسائل ودغدغه های کارتونیست های مطبوعاتی از جمله خود شما چیست ؟
به نظرم برای گذران زندگی و امرار معاش اصلاً نباید به کار در مطبوعات بسنده کرد.
شما درانتخاب سوژه و ایده بیشتر تابع سفارش و چارچوب روزنامه یا نشریه ای که درآن کار می کنید هستید یا اینکه خود شما در خواسته روزنامه دخل و تصرف می کنید و خلاقیت در دیدگاه به خرج می دهید؟
بیشتر مضامین کارهای من تاریخ مصرف خاصی ندارد، ازجمله محیط زیست، آلودگی هوا، ترافیک و ... به ندرت و گزیده سوژهی سفارشی را میپذیرم.
شما گرافیک خوانده اید و به نظر می رسد که دراین عرصه هم فعال بوده و هستید، چطور شد که به عالم کارتون و کاریکاتور راه پیدا کردید؟
علاقهی من به تصویرسازی و کارتون با مشاهدهی تصویرسازیهای آثار مرحوم استاد مرتضی ممیز، پدر گرافیک ایران، استاد جواد پویان و درکل گرافیستهایی که در زمینهی تصویرسازی هم فوقالعاده و بی نظیر بودند، شروع شد.
کار در مطبوعات شما را از شرکت در جشنوارها دور کرده یا دلیل دیگری دارد؟
خیر، به نظرم جایگاه اصلی کارتون و ارتباط تصویری با مردم در مطبوعات است.
اصولا خلق کارتون و کاریکاتور برای مطبوعات با کارهای جشنواره ای چه وجوه تمایز و یا مشترکی دارند؟ اصلا به تفکیکی میان کارکرد و شکل این دو گونه ی کار قائل هستید ؟
امروزه مطبوعات ما علاوه بر چاپ روزنامه، همان طور که گفتید در شبکههای مجازی هم فعالیت دارند و کارها دیده میشوند اما لمس و تورق صفحات روزنامه چیز دیگری است.
در ادامه شماری دیگر از آثار امیر عباس تبریزی در ذیل می آید: