علیرضا ذاکری، نقاش، طراح و کارتونیست و متولد ۱۳۴۷ گرگان است. او ازسال ۱۳۶۲ به شکل حرفهای با نقاشی و خوشنویسی شروع به فعالیت هنری کرد و ازسال1366به مدت یک دهه، طراحی و نقاشی را به شکل آکادمیک نزداستاد «هادی تقیزاده» گذراند.اولین نمایشگاه آثارعلیرضا ذاکری، درسال ۱۳۶۶ درمشهد، نمایشگاه عکاسی مستند اجتماعی بود.
وی در اواخر دهه ۶۰ به هنرکاریکاتور روی آورد و از سال ۱۳۷۲شروع به فعالیت در حوزه کارتون مطبوعاتی با دبیری کاریکاتور و گرافیک روزنامه قدس کرد. نوشتن مقالات تخصصی کاریکاتور و تصویرسازی برای روزنامهها و مجلات، طراحی چند صد جلد کتاب در حوزه ادبیات، طراحی پوستر و ... در کارنامه ذاکری دیده میشود.این هنرمند ، از ۲۵ سال پیش تا کنون در زمینه طراحی کارتون و دبیری سرویس کاریکاتور، با چندین روزنامه و رسانه مطرح کشور همکاری داشته است و دارد.خبرگزاری فارس درسال ۱۳۸۴ از ذاکری دعوت به همکاری کرد و او موفق شد با راهاندازی گروه کاریکاتور این خبرگزاری، فعالیت جدیدی در عرصه خبرگزاریها ایجاد کند. فعالیت این گروه کاریکاتوری تا تابستان ۱۳۹۸ ادامه داشت. داوری جشنواره بینالمللی کاریکاتورکتاب، آیات شیطانی، وال استریت و... جشنوارههای متعدد داخلی و خارجی گرافیک را در کارنامه خود دارد.حضوردرجشنوارههای معتبرکاریکاتور و کسب جوایزی در زمینه کاریکاتور و گرافیک ازکشورهای ژاپن، چین، مقدونیه انگلیس و ایران ازدیگرفعالیت های این هنرمند بوده است.
از آخرین جوایز ذاکری می توان به کسب جایزه طوبای زرین از نهمین جشنواره تجسمی فجر درسال ۱۳۹۵، جایزه و مدال زرین بخش نقاشی پنجمین جشنواره هنر مقاومت درسال ۱۳۹۷ و برگزیده و تقدیر شده در دومین مسابقه ترامپیسم 2 اشاره کرد.
ذاکری معتقد است ، هنرمندان تجسمی باید در زمینههای مختلف هنری صاحب تخصص جدی باشند تا بتواند آثار بینارشتهای خلق کرده و سبک های جدید هنری را ابداع کنند! از همین روی، ذاکری در کنارفعالیت حرفهای در نقاشی؛ سال ها در زمینه گرافیک، طراحی، عکاسی، تصویرسازی، خوشنویسی و رشتههای دیگر تجسمی مطالعه داشته و صاحب اثراست... همچنین با دست به قلم شدن، آثاری در زمینه شعر دارد.
ذاکری درسال ۱۳۹۰ نشان درجه ۲ هنری را از وزارت ارشاد دریافت کرد. مجموعه کاریکاتورهای «مویههایی درباد» با موضوع دفاع مقدس از مهمترین آثار ذاکری به شمار میرود. او ازسال ۱۳۷۸ و پس از ۱۰ سال فاصله، مجدد به نقاشی میپردازد. با علیرضا ذاکری گفتگویی اختصاصی در باره فعالیت ها، نوع نگاه، نحوه کار وعلایق اش در هنر کارتون انجام داده ایم که می خوانید.
اولین کاریکاتور طنز شما چه بود؟
مردی که کراواتش وصله پینه دارد و شخصی که بجای کفش، پایش وصله خورده است.
کار حرفه ای خود را از چه زمانی آغاز کردید؟
از سال 1362 (نقاشی و خوشنویسی)
اولین اثر هنری شما چه بود؟
نقاشی ای بود که با رنگ روغن و رنگ ساختمان روی تخته نئوپان در سال 59 درسن 12 سالگی کشیدم.
اولین جایزه شما چه بود؟
سال 1364 نفر اول نقاشی جوانان هلال احمر کشور (تهران)
آخرین جایزه شما چه بود؟
برگزیده جایزه سوم سومین جشنواره بینالمللی کارتون مجلهکارتون
چگونه ایده های جدید پیدا می کنید؟
به سختی! (شوخی) هر چیزی که صبح تا شب میبینم، یا می خوانم! ممکن است ایدهها در کتابی یا حتی با یک فیلم، یا خواندن یک شعر و یا رفتار اطرافیان که همواره آدمی را به فکر وا می دارند، به ذهن متبادر شود.
نظر شما در باره شباهت های اجتناب ناپذیر چیست؟
باید تکنیک پرهیز از شباهت را آموخت که من بلد هستم و راهش می دانم! البته این سخن برای هنرمندان محترمی است که دوست ندارند اثرشان مشابه داشته باشد! کسانی که عمدی به آثار دیگران طمع دارند. به اشتباه فکر میکنند که رفتارشان از دید دیگران پنهان میماند. برای شان متاسفم!
نظر شما در باره سرقت علمی چیست؟
اکثردانشمندان کار هم را کامل میکنند! تکلیف سارق مشخص است.
به نظر شما بهترین کاریکاتوریست ایرانی کیست؟
کسی که صاحب مجموعه آثار است و هر روز به فکر ارتقای کارش از هر حیث است! خودش هم باید آدم درجه یکی باشد!
بهترین کاریکاتوریست کشور شما کیست؟
واقعا امکان انتخاب یک هنرمند را ندارم! پنج کاریکاتوریست مطرح هستند که آثار شگرفی دارند! در بین جوانان چند نفری هستند که حیرت انگیزند و خوب جایزه میگیرند.
به نظر شما بهترین کاریکاتوریست خارجی کیست؟
براد هالند و زلاتکوفسکی
بهترین کارتونی که تا به حال دیده اید ؟
اثری از زلاتکوفسکی
چقدر برای ایجاد یک اثر هنری هزینه می کنید؟
هرقدر که لازم باشد هزینه میکنم! ایدهای که لایق اجرای قوی باشد، برایش کم نمیگذارم.
ابزار و تکنیک شما برای خلق آثار هنری چیست؟
از هر تکنیکی در دنیای تجسمی، و هر ابزاری در این حوزه استفاده میکنم و توانش را در 40 سال گذشته کسب کردم.
از کدام نرم افزار استفاده می کنید؟
بیشتر فتوشاپ
توصیه شما به همکاران تان چیست؟
تا آخر عمر پربرکتشان از مطالعه و ارتقای تکینک و تفکرشان کوتاهی نکنند! چون درجا خواهند زد!
نظر شما در مورد وضعیت کاریکاتور جهان چیست؟
کاریکاتور در میان دیگر هنرها از توان افتاده و اقبال کمتری نسبت به آن وجود دارد. حیات کاریکاتور مانند دهههای گذشته نیست و دارد رو به افول میرود که دلایلش هم قابل بحث است.
بهترین کارتان ؟
هنرمندی نیست که از آثار خودش راضی نباشد! ولی بهترین آثارم اصلا هرگز درک نشدن. متأسفانه ملاک انتخاب و جوایز، خود هنرمند است نه اثرش!
آیا پیش آمده که کارتونی به صورت آنی بکشید؟
بله
اگر دوباره متولد می شدید، چه شغلی را انتخاب می کردید؟
مثل الأن که نقاش هستم، یا فیلمساز می شدم!
آخرین نمایشگاه شما چه زمانی برگزار شد؟
حوزه هنری، آذرماه 1400 نمایشگاه نقاشی دیجیتال
هنرمند مورد علاقه شما جز در حوطه هنر کارتون کیست؟
جکسون پولاک، نقاش اکسپرسیونیسم انتزاعی و استادم.
آخرین کتابی که خواندید چه بود؟
بیشتر کتابهای عرفانی می خوانم.
به نظر شما طنز آموختنی است؟
خیر آموختنی نیست. بلکه با کار زیاد، طنز در وجود افراد بیدار می شود.
آخرین کاریکاتور شما چه بود؟
طرحی با موضوع قلم
نظر شما در باره وب سایت ایران کارتون چیست؟
ایران کارتون آرشیو و مرجع خوبی برای کاریکاتور و کاریکاتوریستهای ایرانی است! امیدوارم مانند همیشه پرتوان به فعالیتش ادامه دهد.
شماری از آثار علیرضا ذاکری در ذیل می آید: