728 x 90

ایزابلا کوالسکا-ویچورک

ایزابلا کوالسکا-ویچورک
ایزابلا کوالسکا-ویچورک

این هنرمندِ حوزۀ تصویرگری و طنز در مسابقات بین‌المللی سال گذشته موفق به کسب هشت جایزه شده است.

 

ایزابلا لبخند می‌زند، خوشحال و سرحال است. او همچون پروانه‌ای است با بال‌های بزرگ در باغ تصویرگری و گرافیک و طنز . او در سال 2018 برای آثاری با موضوع آنچه در جهان امروز در حال وقوع است، برندۀ بهترین جوایزه شد. درخشش زنان در حوزۀ طنز و گرافیک نشان می‌دهد هوش هنری در این رشته تنها منحصر به مردان نیست.

 

ایزابلا می‌گوید: «موضوعات زیادی برای کارکردن وجود دارند. من به چیزی می‌پردازم که خودم را تحت تأثیر قرار بدهد، مانند هر آنچه مظهر نابخردی بشر، ظلم و حماقت او باشد. هنرمند در طنز ظاهراً تصویری ساده ارائه می‌کند تا خنده بر لب مخاطب بیاورد، اما هدف او در عین حال انتقال پیامی عمیق و قابل تأمل است. باید بگویم که من بیش از 30 سال است که به کار طنز مشغولم و 40 کتاب کودک  و 30 سالنامه را تصویرگری کرده‌ام. از سال 2013 وارد حرفۀ کارتون شدم. در ابتدا با جوهر کار می‌کردم و بعدها از رنگ‌های اکرلیک استفاده کرد‌م که زمانبر است، از این رو نمی‌توانم روی موضوعاتی کار کنم که نیازمند واکنش سریع هستند. کارهایم را به صورت الکترونیکی انجام می‌دهم و ارسال می‌کنم.

جایزۀ بهترین اثر در مسابقۀ بین‌المللی رومانی با موضوع «بردگان پول»،  سال 2018 

 

ایزابلا سال 1995 در شهر ترونیِ لهستان به دنیا آمد. در همان  دوران کودکی به‌راحتی احساساتش را با نقاشی بیان می‌کرد. او اعتراف می‌کند که در آن زمان بسیار خجالتی بود و دوست نداشت صحبت کند. حرفۀ گرافیک و طنز برای او فرصتی بود تا افکارش را بدون نیاز به صحبت کردن با مردم دنیا در میان بگذارد. 

او در دانشگاه هنرهای زیبای وروتسواوی لهستان در دانشکدۀ نقاشی و گرافیک و مجسمه‌سازی تحصیل کرده است. سال 1980 در رشتۀ طراحی گرافیک دیپلم گرفت. مشغول بودن والدینش به هنرهای تجسمی بر او به عنوان یک کودک تأثیر زیادی داشته است. 

او می‌گوید: «پدرم با روزنامه‌ها همکاری داشت و علاوه بر سایر کارها برای آنها نقاشی و کارتون نیز انجام می‌داد. از این رو من با کاغذ و قلم و طرح خو گرفتم. کار مورد علاقه‌ام در دوران کودکی تصحیح تصویرگری کتاب‌ها بود. در نتیجه من و براردم کلی گچ برای نقاشی داشتیم. عاشق نقاشی بودم».

ادامه می‌دهد: «ماجراهای من و کارتون زمانی شروع شد که تصمیم گرفتم از تصویرگری کتاب کودک به کارتون تغییر مسیر بدهم. به این نتیجه رسیده بودم که کارتون فضای بیشتری برای ابراز احساساتم دارد و حس رضایت بیشتری  به من می‌دهد».

ایزابلا این تاریخ‌ها را فراموش نخواهد کرد:

 

۱۹۸۳، اثر طنز او با عنوان "Bien"، در کاتالوگ مربوط به هشتاد و سومین دوره مسابقه دوسالانهٔ گابروو چاپ شد و برندهٔ جایزهٔ کمیتهٔ فرهنگی بلغارستان شد.

او تا سال ۲۰۱۳ فرصت شرکت در هیچ مسابقه دیگری را نداشت.

۱۹۸۵، اولین تصویرگری کتاب کودک او چاپ شد.

۱۹۸۶، برای اولین بار به صورت حرفه‌ای کار طراحی جلد مجله را انجام داد.

۲۰۱۳، برای اولین بار در مسابقه بین‌المللی طنز بلغارستان شرکت کرد و دو اثر طنز او در کاتالوگ Eurokartoenale چاپ شدند.

او در حال حاضر بازنشسته شده است و طراحی کارتون بهترین سرگرمی وی محسوب می شود، در حال حاضر آثارش را در وب‌سایت‌ها و مجله‌هایی همچون "e-GAG" و "Aneddotica"و به زودی نیز برخی را در فصلنامه "Epigrama" چاپ خواهد کرد.

او تا کنون برای چاپ آثارش در مطبوعات لهستان اقدامی نکرده است و می‌گوید: «زنان بسیاری هستند که آثارشان را در مطبوعات لهستان منتشر می‌کنند. با آنها از نزدیک آشنا نیستم، نمی‌دانم در چاپ آثارشان در مجلات لهستان با مشکل مواجه شده‌اند یا خیر. فقط می‌دانم که کارتون حرفهٔ دوم آنها محسوب می‌شود. آنها معلم، تصویرگر و غیره هستند، اغلب کارتونیست‌ها را در لهستان مردان تشکیل می دهند».

«البته که اخیراً در لهستان موضوعاتی برای نقد وجود دارند، اما مجله‌های تخصصی که به کارتون بپردازد وجود ندارد. تمامی روزنامه‌های قدیمی طنز به دلیل مشکلات مالی در دورهٔ تغییرات اقتصادی و سیاسیِ سال ۱۹۸۳ به فعالیت خود  پایان دادند. آخرین مجله طنز "Szpilki" بود که قبل از جنگ جهانی دوم آغاز به کار کرده بود، اما در سال ۱۹۹۵ به کار خود پایان داد. تلاش‌هایی جهت ارتقاء کیفیت روزنامه‌های طنز انجام شد که همهٔ آنها پس از زمان کوتاهی به کار خود پایان دادند یا بخشی از مجلاتی گسترده‌تر شدند. آنها به حاشیه رفتن یعنی تنها صفحات خاصی از روزنامه‌ها به طنز اختصاص داده شد. فضای اختصاص داده شده به طنز در روزنامه‌های لهستان رو به کاهش رفت. برای اغلب کارتونیست‌ها وب‌سایت‌ها و مجلات آنلاین تنها جایی هستند که آنها می‌توانند آثارشان را در معرض دید قرار دهند».

جایزه بزرگ مسابقه زاگرب با موضوع «آمبولانس»

 

«در نظام سیاسی پیشین (از دوره جنگ جهانی دوم تا اواسط سال ۱۹۸۳ ) هنرمندان کارتونی علیرغم  فشار سانسور، آثارشان را در روزنامه‌ها چاپ می‌کردند. آنها همیشه در صحنه بودند. در دوران حکومت نظامی (از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳) آنها آثارشان را نه به صورت چاپی بلکه به صورت دستی فراهم می کردند و دولت حاکم را به باد انتقاد می‌گرفتند. به همین دلیل دولت وقت آنها را تهدید به حبس کرد. کارتونیست‌ها منفور و محبوب بودند. اما امروزه  کسی دستاوردهایشان را به یاد ندارد. برای روزنامه‌های طنز یارانه در نظر گرفته نشده است و این یک حقیقت تلخ است».

ایزابلا هر روز یک صفحهٔ سفید پیش روی خود دارد تا در آن با استفاده از کارتون، کلیشه‌های جامعه را بشکند و مردم را به به فکر وادارد.

بیستمین فستیوال جهانی پورتو

 

او می گوید: « کارتونیست‌ها مفاهیم مهمی را از طریق تصویر انتقال می‌دهند که برای همیشه به یاد خواهند ماند. آنها اثرات سوء‌استفاده، محدودیت‌ها و اعتیاد‌ها را به ما یادآور می‌شوند، باعث می‌شوند در همان لحظه که می‌خندیم به فکر فرو رویم. مخاطبان آنها را افراد زیادی تشکیل می‌دهند. کارتون همچون شیر فلکه‌ای است که با باز کردن آن فشار روحی وارد بر افراد جامعه کاسته می شود و ناامیدی کاهش می‌یابد».

جوایز:

2018 - بیستمین جشنواره جهانی «زمین پاک» ، پورتو ، پرتغال - تقدیرنامه / "Cielo Azul" /

 2018 چهارمین مسابقه بین‌المللی کاریکاتور و طنز گرافیکی "Mujer" (کلمبیا) – لوح افتخار / /“Guardian”

2018 - اولین مسابقهٔ کارتون اتحادیهٔ بین‌المللی کاریکاتوریست‌های جهان - «مسابقات کارتون» ، ترکیه / ”Show” /

2018- - دوازدهمین نمایشگاه بین‌المللی کارتون اتومبیل زاگرب - «ماشین یدک کش» ، زاگرب ، کرواسی - جایزه بزرگ / «آمبولانس»/

2018 - بیست و ششمین مسابقه بین‌المللی کارتون سئول ، کره - جایزه بزرگ / «ساخت و ساز پس از تخریب» /

2018 - دوازدهمین مسابقه بین‌المللی کارتو "Together 100" ، اورزیچه، رومانی - جایزه طلا  /«هنوز با هم هستیم»  /

2018 - اولین مسابقه بین‌المللی کاریکاتور مصر ، قاهره - جایزه دوم / «ناجور» /

2018 - جشنواره جهانی طنز «بردگان پول»، رومانی - جایزه برتر @worldly

فرانسیسکو پونال سوارز

منبع

برندهٔ جایزهٔ طلای مسابقهٔ اورزیچه، رومانی، ۲۰۱۸

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر