728 x 90

گفتگوی اختصاصی با احسان چراغی ایرانشاهی

گفتگوی اختصاصی با احسان چراغی ایرانشاهی
گفتگوی اختصاصی با احسان چراغی ایرانشاهی

احسان چراغی ایرانشاهی، کارتونیست، تصویرگر و طراح، متولد سال ۱۳۶۱ شهرستان نهاوند است و از سال1381شروع به کشیدن کارتون کرده است. وی در مقطعی کوتاه شاگرد استاد بهمن عبدی بوده و قبل از آن هم چندسالی در زمینه طراحی و نقاشی از محضرحجت صفی منش، از نقاشان بنام استان همدان، بهره برده است .

احسان چراغی ایرانشاهی، چندین جایزه ملی و بین المللی را هم در کارنامه اش دارد که از جمله می توان به: کسب مقام دوم از دومین جشنواره بین المللی نوتیکارتون کلمبیا (2015)، دریافت دیپلم افتخار دوره سوم و چهارم نوتیکارتون کلمبیا در سال های 2017 و 2018، دریافت دیپلم جشنواره بین المللی یمی توس یونان در سال 2015، هنرمند برگزیده مسابقه مجله طنز و کاریکاتور در سال های 1388 و 1394، کسب جایزه نقره از پانزدهمین جشنواره بین المللی freecartoonweb چین ۲۰۱۶، دریافت جایزه ویژه از جشنواره بین المللی  Caneva Ride ایتالیا 2016 و لوح تقدیر از جشنواره ملی دستان یک در سال 1399 اشاره کرد. چراغی علاوه برکسب این مقام ها، منتخب هیأت داوران در بیش از چهل جشنواره بین المللی بوده و آثارش نیز به نمایشگاه جشنواره هایی چون: طنز گرافیکی لیمای پرو، پیراسکایای برزیل، جشنواره بین المللی تجسمی فجر، یمیتوس یونان و جشنواره آیلان اسپانیا راه یافته و در کاتالوگ این جشنواره ها نیز چاپ شده اند.

این کارتونیست، حدود ۱۵ سال است که با مجلات و روزنامه ها ی معتبر کشور از جمله روزنامه های جام جم و همشهری و مجله طنز و کاریکاتور همکاری دارد و این روزها آثارش بیشتر در ضمیمه طنز روزنامه شهروند با عنوان «شهر ونگ» منتشر می شوند.

برپایی شش نمایشگاه انفرادی و حضور در چندین نمایشگاه جمعی در زمینه کارتون و کاریکاتور و تصویرگری بیش از چهل کتاب کودک از جمله کتاب های: اصحاب کهف، تفسیر مجموعه ده جلدی صدای حیوانات و مجموعه ده جلدی خواص خوراکی ها، تصویرگری کتاب های رده سنی بزرگسالان برای سازمان اوقاف و امور خیریه، از جمله فعالیت های دیگر این هنرمند بوده است. وی در زمینه طراحی روی جلد هم فعال است و طراحی روی جلد مجموعه های زیادی را کار کرده است. تصویرگری کتاب های: گوسفندها عاشق نمی شوند، خرچنگ های خمار، مجموعه فلش کارت های خانواده خوبان، کتاب قانون چک برای همه انتشارات جنگل و تصویرگری رمان همو از دیگر کارهای چراغی در زمینه تصویرگری کتاب است.

احسان چراغی اخیرا برنده جشنواره سایت سوریه کارتون با موضوع چشم ها شد. به همین بهانه و همین طور پرداخت به آحرین فعالیت ها و نگاهش در هنر کارتون ، گفتگویی اختصاصی با وی انجام داده ایم که می خوانید :

 

از آخرین فعالیت‌های تان در حوزه کارتون و کاریکاتور بگوئید

در حال حاضر مشغول تصویرسازی فانتزی کارتونی کتابی در حوزه سلامت برای یکی از ادارات دولتی هستم. همچنین برای چند نشریه و تا حدودی برای جشنواره های بین المللی  نیز مشغول اجرای اثر هستم .

 

آخرین جایزه ای که گرفتید چه بود ؟

آخرین جایزه جشنواره ای که گرفتم مربوط به جشنواره ماهانه سایت سوریه کارتون بود که با موضوع چشم ها برگزار شد  که خدا را شکر، یکی از ۵ برنده این مسابقه بودم .

 

معرفی برندگان سایت سوریه کارتون

 

تصویر لوح سایت سوریه کارتون برای احسان چراغی ایرانشاهی

 

لطفا کمی از این جشنواره و همچنین اثرتان که رتبه آورد بگوئید

سایت سوریه کارتون به مدیریت رائد خلیل، کارتونیست و کاریکاتوریست مطرح و فعال سوری، مدتی است که به صورت مستمر هر ماه مسابقه ای با یک موضوع متفاوت برگزار می کند. هجدهمین مسابقه بین المللی این دوره با موضوع «چشم ها» در ماه می برگزار شد و تیم داوری این دوره هم از تجربه های بهترین های کارتون و کاریکاتور جهان بهره گرفته بود.این تیم  متشکل از آقایان: دادی کوواچویچ از کرواسی، اسپیرو رادولوویچ از صربستان، رائد خلیل از سوریه و احمدرضا سهرابی از ایران بود.

کارتونی هم که از بنده در این مسابقه حائز رتبه شد، به صورت کمیک بود که در فریم اول شخصی پشت به تصویر دارد و به یک گلدان نگاه می کند. در فریم دوم برمی گردد و به سمت مخاطب یا بیننده نگاه می کند و چشم هایش شبیه به گل داخل گلدان شده است.

 

 

 

قصد داشتید که در این کارتون چه پیام و یا مفهومی را به مخاطب منتقل کنید ؟

برداشت ها در کارتون متفاوت است اما منظور بنده از انتخاب این سوژه این بود که ما می توانیم با نگاهی کمی  زیباتر به جهان پیرامون مان نگاه کنیم تا بار مشکلاتی که کما بیش گریبانگیر همه است یک خرده سبک تر شود هر چند نگاه ها متفاوت است اما تا حدودی به خود ما بستگی دارد که چگونه بنگریم.

 

در خلق کارتون و کاریکاتور بیشتر به چه عناصری اهمیت می دهید ؟

هر کارتون یا طرح، به هر صورت تشکیل شده از عناصر اولیه بصری است و بنای اصلی پدیده های قابل شهود است. بیشترین عناصری که در کارهایم از آنها بهره می گیرم، رنگ، بافت و هاشور است. البته این نکته هم قابل ذکر است که انتخاب این عناصر و طرز استفاده از آنها در یک اثر بصری، منوط به نوع کار و موضوع است .

نمونه کار ی از احسان چراغی که در آن رنگ کار برد خاصی دارد و از لحاظ بافت و هاشور هم قابل توجه است

 

کارهای تان چه سیری از ایده تا اجرا طی می کنند و شیوه ایده یابی تان مبتنی بر چه است؟

برای ایده یابی خیلی به سوژه فکر نمی کنم که ذهنم به آن کلمه یا جمله معطوف شود بلکه به عناصری که به سوژه به طور مستقیم یا غیر مستقیم ارتباط دارند می پردازم. بعد از دستیابی به ایده مورد نظر، تصویر ذهنی ام را چندین بار به صورت اسکیس اجرا می کنم که در نهایت بتوانم اثر را به پخته ترین حالت ممکن خلق کنم .

 

برخی کارتونیست ها به طور معمول به پس زمینه خاصی در خلق اثر رسیده اند که به گمانم تا حدودی به یکنواخت شدن ماهیت بصری کارشان منجر شده است هر چند که این به نوعی بیانگر رسیدن به فرم و ثبات هنری است اما کارهای شما از تنوع خاص بصری و تنوع در فضاسازی برخوردار اند و در عین حال ویژگی های بصری شان را هم دارند. نظر خود شما در این باره چیست؟

شاید از لحاظ کاراکتر کمابیش به یک ثبات فرم رسیده باشم اما فضاسازی و پس زمینه اثر، بسته به نوع موضوع و شرایط جشنواره برایم متفاوت است.

شخصیت مرد تپل، که در بسیاری از کارتون های احسان چراغی ایرانشاهی مشاهده می شود

 

از لحاظ انتخاب موضوع چگونه عمل می کنید؟

از لحاظ موضوع زمان بیشتری صرف موضوعاتی مانند معضلات اجتماعی و فرهنگی می کنم .

2 نمونه اثر از کارتون های اجتماعی احسان چراغی ایرانشاهی

 

 

چه ارزیابی از وضعیت این روزهای کارتون و کاریکاتور دارید؟ اگر ممکن است از ضعف ها و قوت های این هنر هم بگوئید

هنرمندان کارتونیست ایرانی جزو درجه یک های جهان اند اما نقدی که بنده به وضعیت جشنواره ها دارم، یکی ضعف آرشیو ذهنی داوران بین المللی است و دیگر تکرار در اجرای ایده های تکراری و تنوع کم در اجرای ایده بکر. به عنوان مثال، در جشنواره بین المللی مقدونیه ۲۰۱۹ یک اثر از هنرمندی به فینال راه پیدا کرد که به صورتی عینی و بدون کوچکترین تغییری، اثر یکی از بزرگان کارتون و کاریکاتور جهان را کپی کرده بود. کما اینکه ممکن هم بود مقام بیاورد که در اینجا اگر داور آرشیو ذهنی قوی می داشتند، این اثر تا این مرحله بالا نمی آمد و در همان مرحله اول داوری و ارزیابی آثار حذف می شد. این جریان، معضل بزرگتری هم به وجود می آورد و آن این است که باعث خودبزرگ بینی در هنرمند تازه وارد می شود و این یک آسیب خیلی بزرگ است .

 

چه چشم اندازی در کارتان دارید؟

سعی می کنم در هر زمان به روز باشم تا بتوانم ارتباط بهتری با مخاطب برقرار کنم و اگر قرار باشد که آموزشگاه داشته باشم، قبل از ورود هنر جو به حوزه هنر کارتون، ابتدا به  جا انداختن این مسئله خواهم پرداخت  که گذراندن دوره طراحی، تأثیر بسزایی در آینده هنری تان دا رد.

 

در پایان صحبت خاصی دارید؟

از شما و سایت وزین ایران کارتون و همچنین استاد مسعودشجاعی طباطبائی تشکر می کنم.

 

در ادامه شماری از کارتون های احسان چراغی ایرانشاهی در ذیل می آید:

 

 

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر