عابدین محمدی، کارتونیست، کارگردان انیمیشن و مستندساز، متولد شهریور ۱۳۶۵ کرمانشاه و کارشناس ارشد ارتباط تصویری (گرافیک) است. وی از فضای هنر کارتون وارد حوزه هنر انیمیشن و مستند سازی شده و اهمیت خلاقیت در کارتون را باعث وارد شدنش به دیگر حوزه های هنری عنوان می کند. او هم اکنون در زمینه های هنری: انیمیشن، فیلم کوتاه و کاریکاتور فعالیت تخصصی می کند. با وی گفتگویی اختصاصی انجام داده ایم که می خوانید :
شما فعالیت هنری تان را با هنر کارتون شروع کردید و بعد وارد حوزه های انیمیشن و مستند سازی شدید. از تجربه های خودتان در زمینه کارتون بگوئید ؟
در ابتدا به کارهای مفهومی از جمله کارتون و کاریکاتور گرایش داشتم ولی بعدها با تکیه و پرداخت بیشتر به هنر طراحی، توانستم ذهنیت خودم را در قالب تصویرخلق کنم و این برایم لذت بخش بود.
تاکنون چه مقام هایی در هنر کارتون کسب کردید ؟
در سال ۲۰۰۷ در جشنواره جوانگزی چین از کارم تقدیر شد. گرفتن لوح تقدیر برایم لذت بخش بود اما بهرام عظیمی، ، که یکی از کارتونیست های معروف ایران بود، در این جشنواره مقام کسب کرد که این موضوع برای من در آن سن کم حس خیلی خوبی داشت و باعث تشویق من در زمینه کاریم شد و از این رو هم در جشنوارهای زیادی شرکت کردم.
چه طور از هنر کارتون فاصله گرفتید و وارد حوزه انیمیشن سازی شدید؟
من از طریق کارتون به انیمیشن رسیدم و به نظرم هیچ فرق چندانی بین این دو هنر نیست و هر دو مکمل هم هستند و شالوده شان، جان بخشی و خلاقیت است.
بی شک فعالیت من در زمینه کارتون به من خیلی کمک کرد تا بتوانم انیمیشن های بهتری بسازم. دو موضوع در اثر هنری ماندگار خیلی مهم اند؛ فرم و محتوا. اگر یک انیمیشن از این دو خصیصه برخوردار باشد، کار موفقی می شود. کارتون این کمک را به من کرد که ایده پردازی و محتوا را به بهترین شکل درقالب انیمیشن ارائه دهم.
وضعیت کارتون کرمانشاه را چگونه ارزیابی می کنید ؟
خوشبختانه استان کرمانشاه پتانسیل هنری فراوانی دارد و هنرمند پرور است. اکثر هنرمندان این شهر، در سطح بین المللی خوش درخشیده و حرفی برای گفتن دارند. البته این حجم از هنرمند، گنجایش ماندن در کرمانشاه را ندارند و اکثرا یا مهاجرت کرده اند و یا به صورت مجازی و کارمزدی در حال کار برای تهران یا کشورهای خارجی هستد.
اگر کسی در کرمانشاه به آموزش هنر کارتون علاقمند باشد، مرکز ی برای حمایت وجود دارد ؟
امروزه با وجود اینترنت، برای هر کسی که علاقه مند به کار در این زمینه باشد، دسترسی در حد بین المللی وجود دارد و می تواند کسب آموزش کند. البته کسانی که در شهر کرمانشاه زندگی می کنند می توانند به حوزه هنری در خیابان خیام مراجعه کنند و نزد استاد فخرالدین دوست محمد آموزش ببینند.
چه ارزیابی از صدا و سیما و واحد انیمیشن این مرکز در کرمانشاه، از لحاظ کیفیت و کمیت کاری و حمایت از پروژه های انیمیشن دارید ؟
مهمترین و بیشترین حجم تولیدات انیمیشن در استان کرمانشاه، مربوط به صدا و سیما است. البته مرکز هنرهای دیجیتال بسیج و همچنین شرکت های خصوصی فیلم و انیمیشن نیز درسطح استان فعال هستند. از نظر کمیت و کیفیت انیمیشن کرمانشاه هم می توان گفت که استان نسبت به شهر کرمانشاه یک سر و گردن بالاتر است اما از دید جهانی حالا حالاها این هنر باید به خود سازی بیشتری برسد.
از هنرمندان موفق عرصه انیمیشن در استان کرمانشاه نام ببرید؟
از جمله دوستان خوبی که در این زمینه فعالیت می کنند می توان به: جلال نعیمی در زمینه انیمیشن پَیپر دو بعدی، آرش بختیار در زمینه انیمیشن سه بعدی و جلوهای ویژه، سعیدفرهنگیان از تصویر سازان و طراحان شخصیت و همچنین امیر محمدی در زمینه انیمیشن سه بعدی. البته یک انیمیشن متشکل از کدهای هنری و تخصصی بسیار زیادی است .
از فعالیت هایت در زمینه انیمیشن و این اواخر فیلم کوتاه و مستند کمی بگوئید ؟
چند انیمیشن ساخته ام اما از کارهای انیمیشن که خودم دوست شان دارم می توانم به چرخش، ساز، انعکاس و مستند انیمیشن «نجات هولیر»، که در باره رشادت های شهید حاج قاسم سلیمانی در دفاع از شهر هولیر یا اربیل کردستان عراق به هنگام مقابله با داعش است، اشاره کنم.
در زمینه فیلم مستند هم کارهای زیادی ساختم از جمله مستند «من یک پرنده هستم »که در باره یک زن ورزشکار سوئیسی است که برای دومین بار به ایران سفر می کند و با استفاده از لباس مخصوصی که دارد، از کوه بیستون به پایین می پرد. این مستندم جوایز زیادی را به خودش اختصاص داد از جمله جایزه جشنواره AB و ...
تصویر جایزه مستند من پرنده هستم به کارگردانی عابدین محمدی
تصویر لوح چایزه مستند من پرنده هستم
شما علاوه بر فعالیت در عرصه هنر، کوهنورد فعال و موفقی هم هستید. آیا از تجربه های کوهنوردی تان هم در ساخت مستندهای تان بهره بردید؟
بی شک کوهنوردی و طبیعت گردی همانندیک مسکن قوی در زندگی من بوده و هست. از اولین تجربه هایی که در برنامه های طبیعت گردی داشتم این بود که در سن ۱۶ سالگی با دوربین هندی کم خانگی که داشتم، از هر پدیده زیبایی که می دیدم تصویر می گرفتم و علاقمند بودم که این لذت دیدن را با دیگران به اشتراک بگذارم. آن دوربین ام برا ی خودش داستانی دارد. اول دبیرستان که بودم سه ماه تابستان را کار کردم و با پولش آن دوربین را خریدم. می توانم بگویم که خریدن آن دوربین، نقش خیلی زیادی در مسیر زندگی من داشت. ازجمله در ساختن مستندهای طبیعت گردی و ورزشی که شبکه مستنند تهیه کننده آنها بود. سفر به طبیعت، عشق و سنگ و عقدی به بلندای دماوند بود. به گمانم پرداختن به این موضوع می تواند در قالب یک رمان نوشته شود.
علت مهاجرت هنرمندان به سایر مراکز و خارج کشور چیست و چگونه می توان مانع مهاجرت بیشتر آنها شد ؟
مهاجرت دلایل زیادی می تواند داشته باشد ولی مهمترین دلیلش برای هنرمندان این زمینه، می تواند کم بودن سفارشات تولید باشد.
با وجود موانع و چالش های موجود در استان، چرا برای رشد بیشتر و کسب موقعیت های مالی بیشتر به مراکز دیگر و حتی خارج از کشور مهاجرت نکردید؟
دراوایل کار، من هم همانند اکثر دوستانی که داشتم به فکر مهاجرت بودم ولی رفته رفته که با چالش ها و لایه های زیرین خوب و بد این قضیه بیشتر آشنا شدم، به این نتیجه رسیدم که آسمان خدا همه جا همین رنگ است و مهم مهاجرتی است که باید از درون خودت شکل گیرد. واقعا شعار نمی دهم و قبول دارم که عوامل بیرونی محیطی در زندگی ما نقش دارند ولی تا زمانی که از درون متحول نشوی و به این نتیجه نرسی که نقش تو به عنوان یک انسان روی زمین چیست، هیچ تغییری در زندگی تان رخ نخواهد داد. من به واسطه جشنواره های خارجی که شرکت کردم و عناوینی که کسب کردم، شرایط رفتن برایم خیلی مهیّا بود ولی نسخه ای که برای خودم تجویز کردم این بود که اینجا باشم و از داشته هایی که اینجا دارم لذت ببرم و قدرشان را بدانم. البته این نسخه برای کسی تجویز نمی شود و فقط مربوط به زمان حال من در این لحظه است.زمانی که به هنر یا کاری علاقه دارید، به چیز دیگری جز معیارهای پیشرفت در آن کار فکر و تلاش نکنید.همین که شما فهمیدید که قرار است برای چه زندگی کنید،این یعنی رفتن کلی از راه.
در ادامه شماری از آثار کارتون عابدین محمدی در ذیل می آید: