728 x 90

تحلیلی بر اثری از جیتت کاستانا با عنوان « رویای خانه » | فخرالدین دوست محمد

6.2تحلیلی بر اثری از جیتت کاستانا با عنوان « رویای خانه » | فخرالدین دوست محمد
تحلیلی بر اثری از جیتت کاستانا با عنوان « رویای خانه » | فخرالدین دوست محمد نمره: 6.2

جیتت کاستانا که با نام هنری " کاستانا" شهرت دارد در ۴ ژانویه ۱۹۶۷ در سمارانگ، مرکز جاوه، اندونزی به دنیا آمد. ( او در حال حاضر ۵۰ سال دارد)

نام او به عنوان کارتونیست زینت بخش رسانه های ملی اندونزی است. او برای آثارش برنده جوایز متعددی شده است. پدر و مادر جیتت در دوران کودکی او را با نام "کاستانا" صدا می کردند و این نام به عنوان هنرمند روی او ماند. او از زمانی که روی صندلی مدرسه می نشست به طراحی و نقاشی علاقمند بود.

جیتت کاستانا در این مدت با هنرمندان بسیاری آشنا شد که آنها نیز به طراحی علاقمند بودند، یکی از آنها " اسلامت بایجور" کارتونیست، مدیر " بوگل فیگر" بود که انجمن کارتونیست های سمارانگ را تشکیل داده بودند. پس از آن جیتت کاستانا به طور جدی تر به زیر و بم های کارتون توجه و دقت کرد و بعد شروع به بررسی ابزار و تکنیک های دیگر طراحی کرد و به جمع هنرمندان مشهور جهانی پیوست.

از زمانی که آثار او در رسانه های عمومی به نمایش در آمدند روند کاری کاستانا صعود بسیاری داشت. آثار او ۳ سال به طور مداوم در روزنامه " پی او اس" جاوه چاپ می شدند. سپس ۵ سال تمام آثارش را در سبک های دیگر خلق کرد و بعد از آن به عنوان تصویرساز در " سینیور تابلوید" مشغول به کار شد که جزو گروه " کمپاس گرامدیا" بود. سرانجام از او دعوت شد تا برای روزنامه " کمپاس" به جای " جی ام سودارتا " کارتون های سیاسی بکشد.

 

کودکی در آرزوی خانه دار شدن و به یاد خانه که ویران شده و جزء دیواری سوراخ شده از رد گلوله های جنگ، توسط افسر نظامی مورد شماتت و سرزنش قرار می گیرد چرا که اصولا در فرهنگ واژگانی نظامیان جنگ طلب، صلح وآبادانی وخانه ای برای زیستن معنا و مفهومی ندارند و بر عکس ویرانی و تباهی و کشتار و جنگ افروزی بیشتر باب میل انها باشند. چرا که بقا و حیاتش با جنگ افروزی و ویرانی تداوم پیدا می کند.

از لحاظ ساختار اثر می توان به چند نکته اشاره کرد. تصاویر کروکی شده از کشته شده های جنگ نوعی بافت و جنسیت به زمینه داده است. همچنین به خاطر تکرار انها، آهنگ و ریتمی چشم نواز را میبینیم.

به دستهای کودک به نشانه تسلیم دقت کنید و به حالت دستهای افسر نظامی !

 

 

در تصویر شماره 01 با کنتراست و مجموعه ای از خطوط عمودی و اریب روبه رو هستیم. 

 

 

در تصویر شماره 02منحنی های که حاصل فرم های موجود و حالات پسربچه و کاراکتر نظامی هستند را رسم کرده که چگونه نگاه مخاطب را به سمت کانون اصلی ماجرا و داستان هدایت می کنند.همچنین می توان بین خورشید و کله های پرسوناژها بعنوان نقاط بصری  اثر گذارموجود در اثر، ارتباطی مثلث گونه برقرار کرد.

 

 

 

در تصویر شماره 03 با دو ترکیب مثلثی حاصل از نقاظ بصری « خورشید و کله ی دو پرسوناژ » و مثلث بزرگتر با رنگ آبی که قاعده آن پاهای پرسوناژها می باشد و راس آن کله ژنرال. در مبانی بصری ، ترکیب های مثلثی برای بیان و القاء حال و هوای  فضاهای جنگ ، خشونت و تهدید مناسب تر می باشد.

کارتونیست از تنالیته های رنگی و خاکستری های گرم بین رنگ های قرمز و نارنجی و زرد، برای رنگ آمیزی فضا بهره برده و برای تاکید بیشتر بر پرسوناژها، از قهوه ای های تیره تری استفاده کرده است.

 

 

تکنیک « تکرار کردن » ترفند و اصلی است برای ایده یابی و تکرار کروکی ها.

اما « گچ سفید » عنصری نام آشنا در دستان مربیان و معلمین برای بیان و انتقال اندیشه ،یادگیری علم ، دانش مورد نیاز دانش اموزان اینجا در دست همان دانش اموز برای کشیدن خانه ویران شده! اما ژنرال او را  مورد ملامت قرار داده است چرا که « گچ سفید » از نظر نظامیان جنگ طلب، کاربردی جزء کشیدن کروکی کشته شده ها نباید داشته باشد.تیره بودن شلوارک کودک، کمک کرده تا گچ سفید با وجود کوچک بودن اندازه، جلوه پیدا کند.

 

فخرالدین دوست محمد| مرداد ماه 98

  • خلاقیت
  • نوآوری
  • تکنیک
  • انتقال مفهوم

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر